HTML

Lovakrul

Ki hinné, hogy az emberiség fejlődésében a lovak felhasználása volt az egyik legfontosabb technikai újítás?

Friss topikok

Archívum

Vakvezető lovak

2013.07.07. 15:47 Lovakrul

A lovak számára természetes a vezetés. Gondoljunk csak a részegen elalvó kocsisra, akit lovai biztonságosan hazavisznek. A vadon élő lovak sérült társukat visszavezetik a csoportba. A lovas versenyeken nem ritkán részt vesznek látássérültek és vakok is. Akadnak olyan vakok, akik terepen lovagolva rábízzák magukat a lóra, és az biztonsággal célba juttatja őket. A történelemből sok eset ismert, amikor a sebesült katonát a lova biztos helyre vitte.

Az amerikai Guide Horse Foundation kikísérletezte, hogyan lehet minilovakat felhasználni vezetőnek. Azt találták, hogy a miniatür lovacskák sok tekintetben jobb vakvezetők, mint a kutyák. Sorba szedték az érveket:

twink2a_web.jpg

 Hosszú élettartam. A miniatür lovak élettartama elérheti az 50 évet, a várható élettartamuk 30-40 év. A vakvezető kutyák ezzel szemben 8-12 évig képesek dolgozni.

 Rentábilis. Egy vakvezető kutya kiképzési költsége elérheti a 60 ezer dollárt. A ló kiképzése olcsóbb, és mivel tovább használható, rentábilisabb.

Nyugodt természet. A kiképzett lovak megőrzik nyugalmukat kaotikus körülmények között is, lásd a rendőrlovak stressztűrését. A vakvezető minilovak ugyanolyan szisztematikus deszenzitizációs tréningen vesznek részt, mint a rendőrlovak.

 Remek memória. A lovak emlékezőtehetsége bámulatos. A ló évtizedekkel később is visszaemlékszik a fenyegető eseményekre, emiatt azonnal felismeri a veszélyes helyzeteket.

c1.jpg

 Nagyszerű látás. A lovak szeme a fej oldalán helyezkedik el, emiatt igen nagy a látószögük, csaknem 350 fokos, tehát olyasmit is észrevesznek, amit a kutya nem. A szemeiket külön-külön is tudják mozgatni, így monitorozzák folyamatosan a környezetüket. Gyenge világításban is jól látnak, majdnem teljes sötétségben is eligazodnak.

Koncentrált figyelem. A kiképzett lovak figyelmét nem könnyű elterelni a feladatról. Nem igénylik a becézést, ezért kedveskedéssel nem lehet elterelni a figyelmüket, mint a kutyákét.

 Veszélyérzet. A ló, mint prédaállat, állandó veszélynek van kitéve, ezért a veszély észlelésére van beállítódva. Az Alapítvány tapasztalatai szerint remekül kikerülik a veszélyhelyzeteket, és az optimális útvonalon vezetik a gazdájukat.

 Állóképesség. A ló sok kilométert tud megtenni anélkül, hogy elfáradna.

 Jólneveltség. A lovak nagyon tiszták, és szobatisztaságra lehet őket szoktatni. Nem lesznek bolhásak, évente csak kétszer vedlenek, és csöndben vannak.

Számos országban tenyésztenek miniatür lovakat. A legismertebb miniló talán a Falabella, de jól ismert az amerikai miniatür ló, az ausztrál mini póni, a Dartmoor póni, és a Micro Mini.

cudd2.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lovakrul.blog.hu/api/trackback/id/tr175394650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása